Как се кара ховърборд?

Инструкции за употреба на вашият ховърборд

1. Защитно облекло

За неопитни ховърбордисти ние препоръчваме задължително да се носи каска. Със сигурност в първите си опити ще паднете няколко пъти докато му хванете цаката и точно поради тези причини бихме ви посъветвали да започнете първите си стъпки върху по мека повърхност като мокет или тревата в градинката (Ако не е прекалено дълга, защото може да се заплете на оста на колелото и трудно се изважда после). За деца ние съветваме задъжлително каска и налакътници + наколенници докато се научат да го карат добре. Ако искате да спестите пари и да не закупите професионално направени протектори то много лесно може да си направите ваши с подръчни материали. За каска препоръчваме дебела зимна шапка дори може 2-3 една върху друга. За наколенки и налакътници може да полвате срязани стари вълени чорапи. Да се има в предвид че децата бързо се учат и няма да падат толкова често.

Важно е да се знае, че при гладък терен ховърборда може да се движи доста бързо. В такава ситуация всяко едно пътно препятсвие като камъче, дупка или друга неравност (в България главно такива имаме) може да ви подхвърлят и да паднете. За това препоръчваме децата винаги да си носят каските като ползват ховърбодът си!

Екипирано дете кара ховърборд с каска и протектори

2. Зареждане на батерията

Желателно е първоначално като получите новият си ховърборд да го заредите за 24 часа! Подобно на нов телефон Литиево-Йонните батерий изискват силно първоначално възбуждане (зареждане) за да можете да ползвате пълният икапацитет. След първичното зареждане, за да пре-заредите батерията отнема само 1 до 2 часа и може да я презареждате до 2,000 пъти дори повече ако имате късмет.

Samsung Литиево Йонна Акумулаторна Батерия

3. Включване и Калибриране

За да включите ховърборда трябва да натиснете един път бутона за включване, който се намира до буксата за зареждането. Бордът ще  изписка един път и ще светне дясната зелена крушка. Ако това не стане, означава, че батерията вероятно не е заредена или бордът е сериозно повреден.

Ако бордът се включи и зелената лампичка свети, но той не изглежда изравнен от двете части, то най- вероятно той има нужда от калибриране. За да го калибрирате трябва да изключите ховърборда и да го включите отново, задържайки с пръст бутона за 10 секунди. Това включва калибрационен режим, в който вие ръчно трябва да наместите ховърборда до балансирано състояние. След това просто го изключвате и включвате отново, вече нормално без да задържате бутона. Ако сте извършили правилно тази настройка, то вашият ховърборд е вече калибриран и би трябвало да работи нормално, ако не е нещо сериозно пострадал от удар.

5. Първи стъпки с Ховърборд

4. Основно управление на Ховърборд

Ховърбордът представлява два свързани помежду си педала на колела. Движението на колелото се определя спрямо позицията на натискане на педала, върху който сте стъпили. Те имат три позиции равно – моторите не се движат и вие сте на място, напред – моторите въртят колелото напред и позиция назад, в която колелото се движи назад. Много е важно да се има  предвид, че колелетата могат да се движат в различни посоки, така че трябва да сте много внимателни как ги натискате. За да може да свикнете по- бързо, опитайте се първо да запазите баланс на едно място и после леко се придвижете напред като преместите центъра на тежестта си напред. Това ще натисне и двата педала в една посока и ще ви позволи лесно да се придвижите, но се счита за грешна техника при опитни ховърбордисти, тъй като не ви позволява рязко да смените посоката или да спрете, защото центъра на тежестта ви може да ви подлъже и да паднете. Докато карате гледайте да не се налконявате повече от 10 градуса напред или назад!

 

Как се кара ховърборд

Много е важно да знаете как се качва и слиза от ховърборда.

За да се качите на него стъпете с водещия си крак на съответната стъпка като внимавате ходилото ви да е леко назад но близо до водоравно. При този вид стъпване моторът ще се включи и ховърбордът ще избутва какът ви назад и ще имате добро сцепление с него. Ако направите грешката и стъпите с тежеста на стъпалото напред, то бордът ще тръгне напред и вие просто ще паднете.

За да слезете от ховърборда първо стъпвате със слабия си крак на земята, накланяте водещия си крак да е с петата надолу, така че ховърборда да ви бута. Като стъпите на земята с единия крак, преместете тежестта си бързо на него и махнете другия крак от ховърборда. Ако сте го направили успешно, то значи че вече сте готови за нови приключения!

Правилна стойка за каране на Ховърборд

В упътването се проповядва малко грешна стратегия за управление, което обърква нови ховърборд потребители. Истинате е че не трябва да накланяте напред или назад, за да се вдижите в съответната посока, а просто трябва да премествате тежестта си в стъпалата на краката докато стоите напълно изправен. Само и единственно това няма да е  валидно, ако искате да карате в една посока, с много голяма скорост, защото тогава накланянето напред ви дава по устойчива позиция. При нормално ползване тялото трябва да е напълно изправено, защото само тогава центъра на тежестта ви е точно по средата на ховърборда и така може да изпълнявата много, различни маневри без да паднете. Това може да е трудно за нови потребители, но е задължително да се научи преди да можете да правите по- сложни трикове и завъртания.

Как да завивате с Ховърборда си

Завиването става много лесно. За да завиете наляво натискате с десния си крак напред и така дясното колело завива на ляво. По аналогов начин като натиснете левия си крак напред завивате на дясно. За по- напреднали може да се опитате да завиете с гръб като натиснете дясната пета и ховърборда се обръща на дясно. По същия начин се може и с лявата пета да завиете на ляво. Когато сте оттренирали това движение се опитайте да го направите по бързо.

Как се минават препятствия

Едно от най-често срещаните препятствия е слизане и качване под висок наклон. По принцип слизане по налкон е доста лесно в сравнение на изкачването, особено в самото си начало, тоест първите милиметри от наклона ще накарат ховърборда ви леко да се обърне и внезапно да повиши скоростта си заради смяната на ъгъла. Затова препоръчваме на нови ховърбордисти да се опитат да минават такива препятствия под ъгъл както е показано на видеото от дясно.

Pin It on Pinterest

Share This